Статті

Розвиток системи моніторингу транспортних засобів

Розвиток системи моніторингу транспортних засобів

18.06.2015

   Сфера моніторингу транспорту бере початки, та сягає своїми коріннями на багато років назад. До прикладу, ще років десять тому назад. Великі компанії, а тільки великі могли собі дозволити встановлення системи GPS моніторингу, через велику вартість обладнання, користувались простішими трекерами, котрі в багатьох випадках були побудовані на основі мобільних телефонів. Єдині дані котрі передавали через мобільні мережі, це були лише координати транспортного засобу. Не завжди точні, та не завжди вчасно. Однак на той час це вже були дуже цінні дані. З шаленим розвитком транспортних мереж, можливість контролювати свій транспорт, стало невід’ємною потребою. За останні роки технології зробили значний крок вперед. Із зменшенням розмірів мікропроцесорів, технологічно стало можливо, робити менші та більш потужні мікросхеми. Не оминув технічний прогрес і відносно нову сферу, GPS моніторингу.
   Наступним щаблем розвитку автомобільного стеження, стала можливість
контролювати розхід та рівень палива. Оскільки паливо являється найбільш затратною складовою в обслуговуванні транспорту. Власники автопарків бажають мати можливість контролювати свій транспорт і отримувати більш детальні дані про пересування.
   Багато компаній приділяють велику увагу здоров’ю та життю своїх працівників. Збільшення професійного рівня водіїв, та дотримання правил дорожнього руху знижують травматизм та смертність серед водіїв. Сучасні технології супутникового моніторингу дозволяють контролювати не лише місце знаходження конкретного транспортного засобу а й манеру водіння водія. Таку систему легко збудувати на основі трекера Teltonika FM 5300 та програмного забезпечення Wialon.
  
GPS трекер Teltonika FM5300 приховано встановлюється під панеллю автомобіля.  Термінал має багато цифрових виходів для підключення різного виду датчиків. До трекера підключаються різноманітні датчики: котрі контролюють чи пристебнутий ремінь безпеки, і чи увімкнені ходові вогні під час руху. Вбудований надчутливий акселерометр, фіксує трьохосьові коливання, сповіщає диспетчера про різкі гальмування та прискорення. Трекер оснащений функцією Ecodriving, котра контролює всі ці параметри, та перевищення швидкості. У випадку порушення, спрацює зумер та попередить водія про порушення правил.
   Додатковим джерелом інформації про стан транспортного засобу являється CAN шина. Трекер здатен зчитувати ці дані за допомогою
безконтактного зчитувача CANCrocodile, котрий безпечно підключається до CAN шини транспортного засобу, без пошкодження ізоляції проводів. Що не впливає на роботу системи автомобіля.
   По CAN шині передаються важливі дані про стан транспортного засобу: рівень та розхід палива, положення педалі акселератора, обороти двигуна, температура охолоджуючої рідини, загальний пробіг, швидкість і т.д.
   Уся зібрана та опрацьована трекером інформація передається на сервер моніторингу Wialon Hosting.
   Сучасна програмна платформа моніторингу Wialon, дозволяє переглядати отримані координати на детальних популярних картографічних продуктах: GoogleMaps, BingMaps, Яндекс Карты, Yahoo! Maps, Open Streetmap. Платформа Wialon також дозволяє будувати звіти за пробігом транспортного засобу, відображати рівень палива, час поїзди, час зупинок, та багато інших параметрів.
   Комплекс Wialon постійно оновлюється та оснащується новими функціями. В 2015 в оновлення продукту був добавлений модуль Ecodriving. Цей модуль аналізує отриману з трекера інформацію, та дані з усіх датчиків. І за складним алгоритмом нараховує штрафні бали, по кожному окремому водієві.

Критерії котрі охоплює система нарахування балів, може бути:
- прискорення;
- гальмування;
- поворот;
- швидкість;
- довільний датчик.

   Довільним датчиком може виступати, датчик ременя безпеки, індикатор включення ходових вогнів, або будь-який інший датчик, що підключений до системи.
   В кінцевому результаті можна отримати інформацію про ефективність роботи кожного водія за місяць часу. Та будувати на підприємстві систему нарахування премії при еталонному проходженні маршруту, мотивуючи тим самим водіїв на більш безпечну їзду, або систему штрафів за порушення правил.

 Окрім визначення координат та контролю палива транспортних засобів, компанії можуть вирішити одразу кілька ключових задач при встановленні GPS моніторингу: 

- збільшити безпечність руху корпоративних транспортних засобів;
- реальна можливість зменшити травматизм та ДТП;
- зменшити соціальні та страхові виплати, та витрати на ремонт транспорту;
- збільшити якість перевезення вантажів;
- зменшити кількість ремонтних робіт ТЗ.

Яндекс.Метрика