Статті

Типи GPS трекерів

Типи GPS трекерів

22.10.2015

Як правило, GPS-трекери поділяються на три категорії, хоча більшість телефонів обладнаних GPS - антеною можуть працювати в будь-якому з цих режимів, відповідно до встановлених мобільних додатків:

Реєстратори даних або логгери

GPS - логгер просто реєструє положення пристрою в регулярних інтервалах у своїй внутрішній пам'яті. Сучасні GPS реєстратори мають або слот для карт пам'яті, або внутрішню флеш пам'ять та USB-порт. Деякі діють як флешка. Це дозволяє завантажити записані дані траєкторії для подальшого аналізу на комп'ютері. Треклист або точка місцезнаходження здебільшого записуються у форматах GPX, KML, NMEA або іншому форматі.

Більшість цифрових камер зберігають інформацію про час коли була зроблена фотографія. За умови, що годинник камери досить точні аби використовувані GPS як джерело часу, цей час може бути пов'язано з даними журналу GPS, щоб забезпечити точну інформацію про розташування. Ці дані можуть бути додані до метаданих Exif у файлі зображення. Камери із вбудованим приймачем GPS можуть безпосередньо робити фотографії із геоданими.

GPS трекер із передачею даних

Передатчик даних є найбільш поширеним типом GPS трекерів, що використовується для стеження, за людьми цінними речами чи за транспортними засобами.

GPS трекер із передачею даних також відомий як GPS маяк, цей вид пристрою передає (тобто "посилає") інформацію про місцезнаходження пристрою, а також іншу інформацію, як швидкість або висоті, на певний сервер, який може зберігати і миттєво аналізувати дані.

GPS приймач даних та модуль мобільного зв’язку з’єднані в одній коробці, та живляться від батареї. Через певні проміжки часу, GPS трекер посилає текстове повідомлення, за допомогою SMS або GPRS, що містить дані від приймача GPS. Нові смартфони із інтегрованими GPS - приймачами під управлінням програмного забезпечення можуть перетворити телефон у GPS трекер із передачею даних. На сьогоднішній день існує безліч мобільних додатків з відкритим вихідним кодом на операційних системах iOS, Android, Windows Mobile та Symbian.

Більшість GPS трекерів 21-го століття оснащені технологіє передачі даних "PUSH", що дозволяє роботи складний GPS моніторинг в бізнес-середовищі, зокрема організаціям, які використовують автопарк транспортного засобу. Типові системи GPS стеження, що використовуються в управлінні автопарку складаються із двох основних частин: GPS трекери (або пристрої стеження) та програмне забезпечення для ведення GPS моніторингу. Це поєднання часто називають системою автоматичного місцезнаходження транспортного засобу. GPS трекер встановлюється  на транспортному засобі; підключаються до шини CAN-шини, та до акумулятора. Це дозволяє збирати додаткові дані, які згодом передаються на сервер GPS моніторингу, де він доступний для перегляду, в більшості випадків за допомогою веб-сайту, де можна детально переглядати звіти та маршрути, онлайн (в режимі реального часу), чи переглядати як історію за певний інтервал часу.

Системи GPS стеження, що використовуються в комерційних автопарках часто налаштовані для передачі даних про місцезнаходження та телеметричні дані відносно деяких параметрів транспортного засобу (відкриті/закриті двері, допоміжне обладнання вкл/викл, перетин геозони). GPS онлайн стеження використовується в компаніях, і як правило, відноситься до систем, які регулярно передають дані, інтервалами один раз на 1 хвилину, 2 хвилини або 5-хвилин.

Знімачі даних

Знімачі даних GPS, також відомі як GPS транспондери – це пристрої прийомо-передавачі, що посилають сигнал у відповідь на прийнятий сигнал. На відміну від передавачів даних, які посилають інформацію про місцезнаходження пристроїв через регулярні проміжки часу (технологія push), ці пристрої завжди увімкнені, і можна отримати дані так часто, як потрібно (технологія pull). Ця технологія широко не використовується, але приклад такого роду пристрою є комп'ютер, підключений до інтернету і під управлінням GPSD.

Такі GPS трекери часто можна використовувати у випадку, коли місце розташування об’єкта потрібно знати тільки час від часу, наприклад цінності які можуть бути вкрадені, валізи, сейфи і т.д. Або коли не має постійного джерела енергії для передачі даних на регулярній основі, як вантажі або контейнерів.

Такого роду GPS трекери частіше надходять в більш широке користання у вигляді пристроїв, що містять приймач GPS і модуль передачі даних, як мобільний телефон, коли надходить спеціальне SMS-повідомлення, GPS трекер у відповідь надсилає координати місцезнаходження.

Яндекс.Метрика