Новини

Активність Сонця впливає на якість сигналу GPS.

Активність Сонця впливає на якість сигналу GPS.

16.08.2014

   Вчені вивчають явища, що відбуваються в іоносфері. Порушення у верхніх шарах земної атмосфери може істотно вплинути на якість сигналу GPS. Учені з NASA розглядають іоносферу, щоб визначити, які взаємодії відбуваються на стику космічного простору і Землі.
   Проблема, здається, на перший погляд незначною. Порушення у верхніх шарах атмосфери спотворюють сигнал GPS (Global Positioning System). Дослідження, які проводить лабораторія NASA з Пасадени разом з ученими з Університету Нью-Брансвік в Канаді є можливість дослідити іоносферу і взаємодії, які відбуваються на межі космічного простору.

   Важливим елементом пошуку це зв’язок північного сяйва. Саме aurora borealis є найбільш ефектним результатом активності енергії Сонця. Досягаючи Землі сонячний вітер потрапляє в магнітне поле. В магнітосфері відбувається "захоплення" частинок вздовж полюсів Землі. Це призводить до дуже прекрасного явища зорі. Вчених особливо цікавить момент, коли енергетичні частинки, які працюють в магнітосферу "розбиваються" в іоносфері. "Ми хочемо дослідити плазму поблизу Землі, щоб виявити, яким чином її відхилення порушують сигнал GPS", - цитує служба NASA з команди в Пасадені. Для досліджень використовували канадський супутник Cascade Smallsat та Ionospheric Polar Explorer (CASSIOPE). Завдяки йому вдалося описати поведінку сигналу GPS в іоносфері.
   На думку дослідників, відхилення в іоносфері мають економічне відношення. Буває, що втрата сигналу змушує пілотів змінювати маршрути. Визначення діапазону відхилень та вивчення їх впливу на сигнал GPS дозволить коректувати показання навігації.

Яндекс.Метрика